Манастир Трескавац

Епископ Атанасије служио у Манастиру Трескавцу

Објављено: 5. јул 2015. у 22:21
Категорија: Новости
Број читања: 1096
Фото

 

IMG_0540 (Custom)Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије, у недјељу пету по Духовима, на празник светог свештеномученика Јевсевија 05. јула 2015. године,  у новоподигнутом Светоархангелском храму у манастиру Трескавцу, служио је Свету архијерејску литургију. Епископу су саслуживали: високопреподобни архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавац и протођакон Никола Перковић. На Литургији је учествовао велики број вјерника, од којих су многобројни приступили Светој Чаши и у Светој тајни Причешћа примили Дарове са Трпезе Господње.

Окупљеном народу Божијем у храму обратио се преосвећени Владика Атанасије, бесједећи на тему данашњих одјељака из  јеванђеља, по Матеју и по Марку. Први одјељак говори о исцјељењу бјесомучних, а други о послању дванаесторице апостола на проповјед међу људе. „Та двојица бјесомучних младића гергесинских били су веома несрећни људи, које су демони прогонили, ушли у њих и запосјели их. Умјесто да се друже са људима и слушају их, ти младићи, будући запосједнути, слушали су глас демона. Они Христу, кад је пролазио, кажу: што си дошао међу нас, да нас мучиш? То се, браћо и сестре, обраћају демони који су запосјели ту двојицу несрећних људи. Господ изгони демоне из те двојице несрећника и спасава их од демонске запосједнутости…. У другом јеванђељу које смо чули, говори се о избору дванаесторице апостола, које Господ шаље да проповиједају људима науку Божију и даје им власт да исцјељују и изгоне демоне из људи. Господ својим ученицима, а преко њих и њиховим прејемницима, епископима и свештеницима и цијелој пуноћи Цркве, даје власт исцјељења и изгоњења демона. Зашто Господ толику пажњу посвећује изгоњењу демона? Зато што је ђаво највећи непријатељ човјека. Он је непријатељ нашег мира, благостања, наше слоге и љубави. Ништа га не унесрећује толико, колико кад види да смо ми срећни, сложни, да се узајмно волимо, потпомажемо и бринемо о спасењу својему и спасењу свог ближњег. Пазите браћо и сестре, не будите наивни пред намјерама ђаволским. Често пута, из жеље да се допаднемо другима, да испаднемо важни, ми исмијавамо друге, тако их повређујемо и омаловажавамо. То демони воле, тиме се наслађују. Не дозволите да вас обмане ђаво. Не повређујте своје ближње, тјешите их, волите их, увреде праштајте.  Борба је тешка, али не посустајте, уздајте се у Господа, Њему се обратите, Њему прибјегавајте, тражите заједницу са Њим и Његовим светима. Када имате Њега за савезника, све вам је могуће. Тражимо од Господа исцјељење, молимо Га да нас умудри, да будемо разумнији и јачи од свих насртаја ђаволских. Не заборавимо, ми смо на путу спасења!“ – поручио је, између осталог, у својој бесједи Владика Атанасије.

Евхаристијско сабрање продужено је за трпезом љубави, која је трудом и љубављу високопреподобног оца Варнаве и пријатеља и поклоника Светоархангелске обитељи, припремљена за Епископа, свештенство и сав вјерни народ који се сабрао у ову Свету Обитељ.

При одласку из Светоархангелске Обитељи, Епископ је ободрио и укрјепио своје стадо, рекавши им: „Ова Света обитељ, ваш настојатељ и поклоници овог манастира, сви скупа сте једна чврста и стабилна заједница, пуна живота, животне радости и узајамне љубави. Нека ваша љубав не мањка, будите и даље чврсти и постојани у вјери својој“.

Објављено: 5. јул 2015. у 22:21
Категорија: Новости
Број читања: 1096