Манастир Трескавац

Епископ Атанасије служио у Манастиру Трескавцу

Објављено: 28. децембар 2014. у 18:33
Категорија: Новости
Број читања: 1386
Фото

IMG_4194 (Custom)Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије, у недељу Светих  Праотаца (28. Децембра 2014. године), на празник  мајки – Материце, учинио је молитвено-пастирску посјету манастиру Трескавац, и том приликом у Светоархангелској Обитељи служио Свету Литургију. Епископу су саслуживали: високопреподобни архимандрит Варнава (Дамјановић), јереј Бошко Максимовић и протођакон Никола Перковић. На Литургији је учествовао велики број вјерника, од којих су многи приступили Светој Чаши и у Светој Тајни Причешћа примили Дарове са Трпезе Господње.

Окупљеном народу Божијем у храму обратио се Преосвећени Владика Атанасије који је говорећи на тему данашњег Јеванђеља „о много званих, а мало изабраних“, поучио вјернике да се не изговарају разним овоземаљским пословима и ради тога да се удаљавају од заједнице са Богом. Нема већег губитка од губљења заједнице са Богом. Ништа није прече од Гозбе на коју нас позива Домаћин те Гозбе – Господ Бог.Ту нас позива најбољи Домаћин – Бог наш, зато отворимо своја срца и будимо дио оних изабраних, слободно истинујући у љубави са ближњим и Богом „Пазите се да вам не буде нешто прече од Трпезе Господње, од учешћа на Сабрању Божијем. Ништа не може да буде прече од Трпезе Живота, од Заједнице са Творцем и Спаситељем својим. Нека ваша љубав не мањка, будите и даље чврсти и постојани у вјери својој“ – поручио је између осталог у својој бесједи Владика Атанасије.

Евхаристијско сабрање продужено је за богатом трпезом љубави, која је припремљена за Епископа, свештенство и сав вјерни народ који се сабрао у ову Свету Обитељ.

Посебно су нас дотакле, љубављу натопљене, ријечи нашег Владике, који је на одласку из Светоархангелске Обитељи (као примјера обнове живота из пепела), поклоницима манастира и вјерницима поручио: „Обновићемо ми ову нашу пострадалу и опустошену Крајину, не тугујте и не очајавајте браћо, све ће то Бог удесити, али нашом молитвом, нашим садејством и стваралаштвом и  прије свега, нашом љубављу према Богу, отаџбини и роду своме“. Дометни нам Господе вјере, наде и љубављи да се не изговарамо разним изговорима, него да обновимо живот у нашој лијепој Крајини: од Грмеча до Јања и од Динаре и Троглава до Мањаче, нека се обнови живот и тиме испуне ријечи нашег Владике.

Предраг Вујић, вјероучитељ

БЕСЈЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

 

Објављено: 28. децембар 2014. у 18:33
Категорија: Новости
Број читања: 1386