Манастир Трескавац

Поклоничко путовање Светом Василију Острошком

Објављено: 24. март 2015. у 20:04
Категорија: Новости
Број читања: 742
Фото

DSCN4434Већ традиционално дужи низ година Манастир Трескавац и управа парохије чађавичко-ораховљанске, организују поклоничко путовање Светом Василију Острошком и светињама Црне Горе и Херцеговине. Тако је и ове године,  у периоду од 20. до 22 марта, у четврту недјељу Великог и Часног поста, организовано поклоничко путовање Светом Василију.

На пут се кренуло у петак 20. марта увече. Прва дестинација био је манастир Светог Луке – Жупа Никшићка, гдје смо у суботу ујутру, узели учешће у Светој Литургији, те смо скоро сви ми који смо допутовали, приступили Светој Трпези и примили Дарове са Трпезе Живота, Пречисто Тијело и Крв Христову. Након Литургије сестринство ове Свете обитељи припремило је послужење и трпезу љубави за све поклонике који су допутовали у ову светињу. Топли и радосни дочек који су нам приредиле и љубав коју су нам указале сестре овог манастира све су нас одушевили и још једном нас подсјетиле да монах не одлази у манастир из презира према овоме свијету, већ из несебичне љубави и бриге за спасење свијета.

После Манастира Светог Луке, у послијеподневним часовима упутили смо се у манастир Острог на поклоњење моштима Светог Василија Острошког. У молитвеној тишини сви смо пришли и поклонили се моштима једног од највећих светитеља и чудотвораца наше Свете Цркве. Ово је мјесто гдје ријечи престају, гдје се срце и душа отварају испуњавајући се неописивом благодаћу и радошћу што нас је Бог удостојио да се поклонимо овом дивном светитељу рода нашега. Ко је први пут био имао је осјећај да је већ био овдје, а и они који се били раније, осјећали су се као да долазе своме дому, дому благодарења и усрдне молитве. Сви поклоници су пробдјели и преспавали у манастиру Острог, поред моштију Светог Василија.

У недјељу ујутру запутили смо се у Даниловград, гдје смо у Светоархангелској обитељи – манастиру Ждребаонику, одслужили Свету Литургију и причестили се Божанским Даровима са Трпезе Господње. Поклонили смо се моштима Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве на трону српских архиепископа. И овдје су нас сестре ове свете обитељи топло дочекале и за све нас припремиле скромно послужење.

У наставку путовања све нас је одушевила љепота саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Истог дана, у послијеподневним часовима посјетили смо Цетињски манастир, гдје смо се поклонили светињама које се налазе у овој Светој обитељи: десној руци Претече Господњег Светог Јована Крститеља, дјелићу часног Крста на којем је био разапет Господ Исус Христос, те моштима Светог Петра Цетињског. У овој светињи обишли смо и највећу ризницу наше Цркве у којој се чувају прве штампане богослужбене књиге, круне српских владара, епитрахиљ Светог Саве, митре, одежде, ордења и грамате о хиротонији  и постављењу црногорских митрополита, те многобројне друге драгоцјености.

Духовно облагодаћени, просвјетљени и озарени животворном свјетлошћу којом сијају мошти Светих Божијих угодника, којима смо се поклонили и затражили молитвено заступништво, вратили смо се нашим домовима у нашој Богом спасаваној Епархији бихаћко-петровачкој у понедјељак у јутарњим часовима.

Нека је Слава Господу Који је роду нашем подарио овакве дивне угоднике Божије и просијао Својом благодаћу кроз њих, омогућивши свима нама да се напајамо том истом благодаћу и да имамо велике молитвенике пред Њим – Васкрслим Спаситељем нашим Господом Исусом Христом.

Предраг Вујић, вјероучитељ

Објављено: 24. март 2015. у 20:04
Категорија: Новости
Број читања: 742