Манастир Трескавац

Празник Сабора Светог Јована крститеља у Манастиру Клисина

Објављено: 25. јануар 2015. у 08:29
Категорија: Новости
Број читања: 565
Фото

sv.-Jovan-5-320x200Служењем Свете Литургије у Светомаринском Манастиру Клисина боголужбено је обиљежен празник Сабора Светог Јована Крститеља, у народу познатији као Јовањдан. Светом Литургијом началствовао је архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавац, а саслуживао му је игуман Василије (Рожић), настојатељ наше Свештене Обитељи.
Свети Јован Крститељ, син свештеника Захарије и Јелисавете, рођен је у Јудеји, а своју овоземаљску мисију започео је проповиједајући Царство Божије. Живио је аскетски, проводећи вријеме у посту и молитви. Свети Јован је крстио на ријеци Јордан Господа Исуса Христа, те се зато и назива Крститељем.
Свети Јован Крститељ погубљен је на наговор Иродијаде, жене Ирода Антипе, јер је у својим проповиједима учио да ваља сљедовати Небеском Цару, Христу, а не овоземањским царевима, који немају власт у Горњем Јерусалиму, већ одлазе и пролазе, губећи се у сопственим жељама и хтијењима. Када је након Јовановог погубљења Иродова војска поражена у бици са непријатељима, Ирод и његови сљедбеници вјеровали су да је то Божја казна за Јованово погубљење.
Свети Јован Крститељ је врло поштован светац у свим хришћанским народима, па тако и у српском народу, чије га многобројне породице прослављају као своју Крсну славу. Такође, многобројни храмови и манастири Српске Православне Цркве носе његово име.
Имајући за узор земаљски живот испуњен небеским врлинама Светог Јована Крститеља, братство манастира Клисина свим свечарима честита овај велики празник, молећи се Светом Јовану да својим заступничким молитвама просвијетли душе наше на путу којим као Црква и као народ ходимо. Амин, Боже дај.

Извор: Манастир Клисина

Објављено: 25. јануар 2015. у 08:29
Категорија: Новости
Број читања: 565