Манастир Трескавац

Прослављена Слава Манастира Трескавца

Објављено: 19. септембар 2016. у 22:37
Категорија: Новости
Број читања: 1636

????????????????????????????????????Празник Светог Архангела Михаила и осталих с Њим Небеских Сила (Чудо у Хони), свечано је и торжествено прослављен у Манастиру Трескавцу. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије. Епископу Атанасију су саслуживали свештеници и свештеномонаси из више Епархија наше Свете Цркве. Велики број вјерника приступио је Светој тајни Причешћа и у Даровима са Трпезе Господње, сјединио се са Спаситељем.

У току Литургије освештана су славска знамења, хљеб и жито. Окупљеном народу Божијем обратио се Епископ Атанасије, који их је поучио о анђелској служби и борби коју је Архистратиг Божији Михаило, заједно са осталим бестјелесним силама, водио против сатане и његових демона.

Инспирисан дјелом и службом Светог Архистратига Божијег Михаила, Епископ Атанасије је упутио позив свим окупљеним у храму да размисле о својој анђелској служби и стицању анђеоског образа.

Евхаристијско сабрање продужено је за трпезом љубави коју је за Епископа, свештенство и народ припремио Архимандрит Варнава са својим помагачима. У току трпезе љубави, присутне је поздравио отац Варнава који се захвалио Епископу Атанасију на љубави коју показује према овој Светој Обитељи, као и браћи свештеницима и свештеномонасима. Посебно је заблагодарио онима који су од самих почетака уз њега и помажу у свим духовним и грађевинским активностима.

Посебност овогодишњег славског торжества је изражена и у братској посјети и саслуживању у Литургији чувеног београдског ђакона Владимира Руменића који је са својом пјевачком дружином на далеко познат по квалитету и разноврсности музичких дјела која изводе. Отац Владимир је дошао на позив оца Варнаве и својим доласком заиста посебним учинио овогодишњу манастирску Славу. Дугогодишње пријатељство и међусобно поштовање између нашег Епископа Господина Атанасија и оца Владимира је била очита и видљива у свему али посебно у обраћању и обојице за вријеме славске трпезе.

Киша која је немилосрдно и необично јако падала током цијелог дана ниуколико није омела славско расположење свих присутних као ни оних који су својим трудом довели до тога да све изгледа лијепо и пристојно за ову прилику.

Управа Манастира Трескавца топло благодари свим учесницима данашњег литургијског сабрања а посебну благодарност изражава према драгом пријатељу, брату и госту оцу ђакону Владимиру и његовој дружини која нас је почаствовала својим присуством и учешћем у данашњем дану.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Објављено: 19. септембар 2016. у 22:37
Категорија: Новости
Број читања: 1636