Манастир Трескавац

Свети праведни Јоаким и Ана

Објављено: 26. јун 2014. у 12:41
Категорија: Житија Светих
Број читања: 951

sveti joakim i ana klСв. Јоаким беше син Варпафира, из кољена Јудина, и потомак цара Давида. Ана бјеше ћерка свештеника Матана, из кољена Левијева, као и првосвештеник Арон. Тај Матан имаше 3 кћери: Марију, Совију и Ану. Марија се удаде у Витлејему, и роди Саломију; Совија се удаде такође у Витлејему, и роди Јелисавету, мајку св. Јована Претече; а Ана се удаде у Назарету за Јоакима, и у старим данима својим роди Пресвету Богородицу Марију.

У браку Јоаким и Ана живљаху 50 година, али бијаху бездјетни. Живјели су богоугодно и тихо, и од свих прихода својих једну трећину само употребљаваху на себе, другу раздаваху сиромасима а трећу жртвоваху храму. А били су имућни.

Једном када под старост одоше у Јерусалим да принесу жртву Богу, укори их првосвештеник Исахар говорећи Јоакиму: „Ниси достојан, да се из твојих руку прими дар, јер си бездјетан“. Тако и други, који имаху дјеце, гураху Јоакима позади себе као недостојна.

То веома ожалости ове двије старе душе, те с великом тугом вратише се дому своме. Тада обоје припадоше на молитву Богу, да и на њима учини чудо као некад на Авраму и Сари, и подари им једно чедо за утеху у старости. Бог им посла ангела свога, који им објави рођење „Кћери Преблагословене, којом ће се благословити сви народи на земљи, и кроз коју ће доћи спасење свијету“.

И одмах Ана заче и роди св. Дјеву Марију. Св. Јоаким поживе на земљи 80, а Ана 79 година, и представише се Господу.
Тропар, гл. 2.

Праведни Јоаким и Ана, који су били у благодати Закона, породише нам Богомданог Младенца. Зато данас, Божанска Црква свијетло прославља вашу успомену, и весело празнује, славећи Бога, Који нам је подигао рог (славу) спасења у дому Давидовом.

Кондак, гл. 2.

Сада се радује Ана, јер се разрјешава од свеза неплодства, и храни Пречисту Богородицу: Позивајући све да песмама славе, Ону Која је из утробе Своје родила Бога као Човјека, као Једину Матер и Неудату.

Објављено: 26. јун 2014. у 12:41
Категорија: Житија Светих
Број читања: 951